Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı, çiftçilere tarlalarındaki taşları daha çabuk toplayabilmeleri için makine veriyor.
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı, çiftçilere tarlalarındaki taşları daha çabuk toplayabilmeleri için makine veriyor.
İlk etapta 8 ilçeye 10 adet taş toplama makinesi gönderildi.
Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, taşların, verimin düşmesinin yanı sıra ekipmanların da daha fazla yıpranmasına neden olduğunu belirterek, çiftçilerin daha az masrafla daha fazla ürün elde etmesi için başlatılan taş toplama projesi kapsamında ilk etapta 8 ilçeye 10 adet taş toplama makinesi gönderildiğini söyledi.
Akyurt, Ayaş, Güdül, Gölbaşı, Kalecik, Polatlı, Sincan, Haymana gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı ilçelerde başlanılan taş toplama çalışmalarında, dekar alanda alınan toplam verimde yüzde 70’lik bir artış olduğunu açıklayan Özgür Güven, “Bu sistemle çalışıldığında 4.- 5. sınıf bir arazi, taş toplama sonucu 3. 4. sınıf bir arazi durumuna gelmektedir” dedi.
"VERİME ETKİ EDİYOR"
Tarla yüzeyinde bulunan taşların temizlenmesiyle, toprağın işlenmesinin de kolaylaştığını belirten Daire Başkanı Güven, taşın verim üzerindeki etkisi konusunda şunları söyledi:“Toprak işlemenin kolaylaşmasıyla çiftçi için tohum yatağını hazırlamak daha kolay hale geliyor. Tarlalarda, kaliteli tohum yatağının hazırlanması verimi olumlu yönde etkilemektedir. Tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılması da verime etki ediyor. Taşların topraktan uzaklaştırılması çiftçiye ekonomik yarar sağlarken, toprak ve ekim işleme ekipmanları olan mibzer, pulluk vb. ekipmanların da daha az yıpranmasına ve bakım ve onarım masraflarının düşmesine neden oluyor” dedi.
Yorumlar